A szem egészsége

"A szem a lélek tükre" - tartja a népi mondás. Bármilyen értelmezését is fogadjuk el ennek a bölcsességnek, az biológiai tény, hogy a legtöbb ingert egy egészséges ember a látásán keresztül kapja a külvilágból. Az emberi szem egy csodálatos szerv, elképesztően összetett fényérzékelési mechanizmusain keresztül tudjuk leképezni a fény visszaverődésének segítségével a körülöttünk lévő tárgyak színét, formáját, távolságát; de fontos szerepe van a melatonin-termelés és a bioritmus szabályozásában is.

A megfelelő tápanyagok bevitelének nem csupán az általános egészségünk, hanem a szem egészségének szempontjából is nagy szerepe van. Tény, hogy a szem különösen érzékeny a szövetei regenerálódásához szükséges „alapanyagok” bevitelére. Kutatások szerint sokan az elfogyasztott élelmiszerekkel nem biztosítják a megfelelő tápanyagellátást a szemnek, ami azért is jelentős probléma, mert több vegyületet – mint a luteint és a zeaxantint, az OptiVit két fő összetevőjét – nem tudja a szervezet előállítani. Ezért is fontos a megfelelő táplálkozásra odafigyelni, és amennyiben szükséges, minőségi étrend-kiegészítővel támogatni a szem egészségét.

Az alábbiakban a Netamin OptiVit Szemvitamin két fő összetevőjével, a luteinnel és a zeaxantinnel foglalkozunk.

Lutein

A lutein a latin luteus szóból ered, aminek jelentése: sárga. Nevét a színéből kapta; a zeaxantinnal együtt a szem makula nevű részének fő összetevői, melyet sárgára festenek. Erős antioxidáns, a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök lekötésével a retinát védi a fény káros hatásaitól. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a szemben, a fény elleni védelem annál jobb. Emlősök előállítani nem tudják, csak zöld növényekből kinyerni. Emberek számára a főbb növényi forrás a spenót és a kelkáposzta, de növényevő állatok is felhalmozhatják (például a tojás sárgájában).

Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a luteinnel kapcsolatban:

 • A lutein antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészséguünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
 • A lutein segíti a szem egészségének fenntartását. A retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. Természetes antioxidáns a szem számára. Segiti a szem védelmét a fény káros hatásaival szemben.
 • A zeaxantinnal együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

Zeaxantin

A természetben leggyakrabban előforduló karotinoid. Míg a lutein a latin „sárga” szóból származik, a zeaxantin a görögből (xanthos). A lutein leírásánál már említettük, hogy erős antioxidáns, a luteinnel együtt védi a szemet a káros oxidatív hatásokkal szemben. Kissé talán magyar vonatkozása, hogy a paprikának - melyből Szent-Györgyi Albert először kimutatta a C-vitamint – sárga színét ez a vegyület adja. Legnagyobb mennyiségben növények leveleiben található meg.

Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a zeaxantinnal kapcsolatban:

 • A zeaxantin antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
 • Megfelelő mennyiségű zeaxantin bevitele hozzájárul a szem egészségéhez és a normális látáshoz.
 • Elnyeli a kék fényt és káros oxidatív ágenseket a szemben (lencsében és a retinában), így hozzájárul a retina egészségének megőrzéséhez.
 • Stabilizálja a membránokat, így hozzájárul a retina membránjának fénnyel szembeni védelméhez.
 • A luteinnel együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

Számos tudományos kutatás igazolta az összefüggést különböző szembetegségek kialakulása, és a lutein és a zeaxantin bevitele között, melyből párat kiemelnénk:

 • 1994-ben az amerikai Nemzeti Látás Intézet (NEI) által lefolytatott vizsgálat bizonyította, hogy a karotinoidokban gazdag táplálkozás (ilyen a lutein és a zeaxantin) a makula degeneráció nevű betegség kialakulásának kockázatát csökkenti.
 • 1999-ben lefolytatott “Nurses Health Study” nevű vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a szürkehályog kialakulásának az esélyét csökkenti a lutein és a zeaxantin megnövelt bevitele. Ugyanebben az évben a “Beaver Dam Study” nevű népességvizsgálati projekt megállapította, hogy a luteinben és zeaxantinban gazdag táplálkozást folytatók között alacsonyabb számú szürkehályog alakul ki.
 • 2001-ben az Egyesült Államokban a Harmadik Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés során bizonyítást nyert, hogy a 40-59 éves népességben az extra luteint és zeaxantint fogyasztók között kisebb a makula degenerációs szembetegség aránya.